Sara Magdalena Woźny "Tajemnice kawy" (Zysk i S-ka)

  • Drukuj

Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Jedna z najpopularniejszych używek i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, a wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez jej towarzystwa. Ale  czy zastanawialiście się kiedyś co ona takiego w sobie ma? I czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?

 

„Tajemnice kawy” Sary Magdaleny Woźny to wnikliwa monografia, która w 2011 została nominowana do prestiżowej nagrody Gourmand Word Cookbooks Awards. Poruszająca zagadnienie kawy od momentu jej odkrycia aż po dziś dzień. Uwypuklająca historię jej konsumpcji i czynniki sprzyjające światowej ekspansji. Przybliżająca informacje dotyczące upraw, cyklu produkcyjnego i zdradzająca jej sekrety.

Dla współczesnego konsumenta kawa nie jest niczym nadzwyczajnym, ot jeden z wielu produktów używanych w codziennym życiu. Wybierana z gąszczu ofert producentów ze względu na walory smakowe, konsystencję czy też cenę. Parzona i podawana na różne sposoby i coraz częściej wzbogacana dodatkami. Niektórzy bariści potrafią z filiżanki kawy zrobić dzieło sztuki, ale czy rzeczywiście kawa nie „zagubiła się” w litrach mleka, syropach smakowych i posypkach? A także czy wzrost popytu na ten szlachetny trunek i tworzenie plantacji przemysłowych nie doprowadziły do przedłożenia ilości produkcji nad jej jakość?

Autorka w ciekawy sposób prezentuje drogę kawy od ziarenka aż po aromatyczną filiżankę - długotrwały i skomplikowany proces coraz częściej wyznaczany przez rachunek ekonomiczny. Skupia się na ewolucji tego surowca na przestrzeni dziejów, światowej ekspansji i wpływie na życie ówczesnych społeczeństw. Odkrywa sekrety, a także prezentuje prawdy i obala mity związane z wpływem kawy na ludzkie zdrowie. Dzieli się przepisami nie tylko na oryginalne napoje z dodatkiem małej czarnej, ale również na kosmetyki. Pokazuje domowe sposoby na instantyzację oraz palenie ziaren z owocu kawowca. Ale przede wszystkim udziela wskazówek pomagających ocenić jakość dostępnych na rynku produktów, a tym samym umożliwia dokonywanie bardziej  świadomych decyzji zakupowych. I choć dla wielu to jedynie kawa, to nie każdy wie, że nie tylko gatunek, ale też uprawa, sposób pozyskiwania ziarna, i proces palenia wypływają na jej jakość, właściwości i walory smakowe.

Sara Magdalena Woźny niewątpliwie jest pasjonatką i ma obszerną wiedzę na temat kawy, zna jej tajemnice. Pisze lekko i wie jak zaciekawić czytelnika. Podjęła pozornie banalny temat, ale zrobiła to w tak interesujący, skrupulatny i drobiazgowy sposób, że sprawiła, iż lektura nie tylko dostarcza dużo przyjemności, ale również jest cenną lekcją, z której naukę można wykorzystać w codziennym życiu. Na uwagę zasługuje też wzbogacenie publikacji o fotografie, wykresy, kalendaria oraz estetyczne wydanie na kredowym papierze.

 

„Tajemnice kawy” to kompendium wiedzy o kawie i źródło informacji nie tylko dla smakoszy tego niepowtarzalnego trunku. To także wykład z historii, ekonomii i współczesnych trendów. Jeśli chcecie dowiedzieć się co kryje się małych ziarenkach i dlaczego tak łatwo podbiły świat oraz podniebienie człowieka, to ta lektura jest dla was. Polecam.